Geef je bloemen & planten een langer leven!

Tips voor een lang leven van snijbloemen

Een bos bloemen gekocht? Zet ze, als je thuis komt, eerst gedurende zeker een half uurtje, met verpakking en al, in een emmer water met snijbloemenvoedsel. Zorg ervoor dat alle stelen goed in het water staan. Snijdt het uiteinde van de stelen schuin bij met een scherp keukenmesje (geen snoeischaar gebruiken want daarmee druk je de vezels plat).

Neem een propere vaas, vul ze met zuiver water en gebruik het zakje snijbloemen voedsel. De stelen moeten zeker voor de helft onderwater staan. Verwijder alle blaadjes en losse zijstelen die in het water komen.

  • Alle dagen zuiver water bijvullen.
  • Om de 2 à 3 dagen het water verversen en vaas schoon maken.
  • Gebruik steeds het pakje snijbloemenvoedsel. Bij gebrek daaraan kan je een klontje suiker of een aspirine in het water doen, eventueel samen met een heel klein scheutje bleekwater.
  • Zet je snijbloemen nooit in direct zonlicht en evenmin vlak bij de centrale verwarming, in de tocht of naast rijpend fruit.
  • Je ruiker zal langer mooi blijven als je hem ‘s nachts in een koelere kamer zet. Pluk ook geregeld de verwelkte bloemen en blaadjes weg.

Tips voor een langer leven van kamerplanten

Geef elke plant een vaste plaats en draai ze zo weinig mogelijk. De meeste soorten houden wel van veel licht (binnen de meter aan het raam) maar niet van directe zonneschijn. Zet je planten ook niet vlak bij de verwarming en zeker niet in de tocht. Te veel begieten is de meest voorkomende reden dat planten dood gaan. Giet traagjes en net zo lang tot er water in het schoteltje komt. Giet na 10 minuten het overtollige water weg. Als algemene regel geldt: geregeld water geven tijdens de groei(van april tot oktober), de helft minder begieten tijdens de rustperiode (van november – maart).

Zeer vele soorten hebben een broertje dood aan droge lucht. Zeker in verwarmde kamers moet er voor extra luchtvochtigheid worden gezorgd.
Besproei je planten daarom liefst iedere dag en was geregeld de bladeren af met een natte spons.

  • Plaats zo mogelijk een vochtverdamper in de buurt van de plek waar veel planten samen staan.
  • Gebruik bij voorkeur regenwater voor het begieten en besproeien.
  • Geef je planten in de groeiperiode ongeveer om de maand een bemesting.
  • Pioncettia of kerststerren houden van veel warmte. Gebruik steeds warm water bij het gieten.
Winkelwagen
Scroll naar boven